Just nu kan du uppleva driftstörningar

Digital konferens: Nyfiken på mänskligt beteende, psykologi och kriminalitet i samhället?

Forskningsgruppen FIGS (Individ, Grupp och Samhälle) bjuder in till en digital halvdagskonferens för medarbetare och studenter på högskolan. 

Under konferensen får du ett smakprov på vad FIGS forskar om inom sociologi, psykologi och kriminologi. Medlemmarna i forskningsgruppen berättar om forskningsmiljön och deras gemensamma intresse av att förstå och förklara attityder och mänskligt beteende.

Datum: 5/11

Tid: 9.00-11.30 

Länk till konferensen i Zoom

Program

09.00-10.00

1. Introduktion om FIGS, Emma Renström (psykologi)

2. Per Davidson (psykologi)

Titel: Sömnens effekt på emotionella minnen.

Beskrivning: Mitt huvudsakliga forskningsämne är hur sömn påverkar emotionella minnen - hur väl vi minns, hur sömn påverkar den emotionella tonen associerad med minnena och som sömn jämfört med vakenhet gör minnet mer ett mindre påträngande. Under presentationen kommer jag även att gå in på hur sömn påverkar vårt minne och vårt affektiva tillstånd i allmänhet och hur snårigt det kan vara att forska om detta - vilket kanske kan förklara varför vi fortfarande vet så förvånansvärt lite om vad sömnen har för konsekvenser.

3. Joakim Thelander (sociologi inriktning kriminologi)

Titel: Metaforer – uppmärksamhetens redskap.

Beskrivning: En metafor kan vara slående i den insikt som förmedlas, men också något som dröjer sig kvar i minnet genom åren.​ Presentationen baseras på ett kapitel i en kommande bok där språkets roll inom samhällsvetenskapen diskuteras och vikten av metaforer som redskap för förståelse lyfts fram.  

10.00-10.15: Rast

10.15-11.30

3. Sophia Yakhlef (sociologi inriktning kriminologi)

Titel: Romansbedrägerier i Sverige- Perspektiv på offer och förövare.

Beskrivning: Romansbedrägerier är ett brott som ökar i Sverige och som ofta drabbar offren på flera sätt, bland annat emotionellt och finansiellt. Presentationen handlar om ett kommande forskningsprojekt om definitioner av romansbedrägerier, hur romansbedrägerier beskrivs i svensk nyhetsmedia, samt hur offer och bedragare beskrivs och behandlas i svenska rättsfall.

4. Öyvind Jörgensen (psykologi)

Titel: Hur personlighetsinformation påverkar vår uppfattning av deras kompetens.

Beskrivning: Vi människor försöker ständigt bilda oss en uppfattning om andra, bland annat gällande deras personlighet och kompetenser. Även om dessa två aspekter bör särskiljas finns det en risk att de sammanblandas, och det kan leda till felaktiga slutsatser. I presentationen redovisas ett par studier som undersökt hur personlighetsinformation kan påverka människors uppfattning om kompetens.

5. Anna Kemdal Pho (psykologi

Titel: Perspektivtagande med meningsmotståndare.

Beskrivning: Vinklad syn på egna och andras motiv till åsikter och förmågan att byta perspektiv.

Om FIGS

FIGS är en tvärvetenskaplig forskningsmiljö som förenar forskare inom psykologi, kriminologi och sociologi. Forskningsmiljön är knuten till det beteendevetenskapliga programmet på Högskolan Kristianstad. Forskningsmiljön syftar till att samla forskare inom de beteendevetenskapliga disciplinerna och främja kunskapsutbyte och samarbete.