Just nu kan du uppleva driftstörningar

USA efter valet. Väntar isolationism eller ett större engagemang från USA på världsscenen?

Reservofficersföreningen Norra Skåne Lokalavdelning av SVEROF, en del av Försvarsutbildarna, bjuder i samarbete med Högskolan Kristianstad in till denna föreläsning med Ulf Zander från Lunds Universitet.

Devisen om att USA ska sättas i första rummet har präglat Donald Trumps politiska retorik. Han var emellertid inte först med att betona ”America First”. Redan innan uttrycket togs i bruk under 1910-talet har liknande tankegångar varit vanligt förekommande.  Nationalistiska och protektionistiska strömningar har gjort sig påminda i USA från nationens födelse 1776 fram till våra dagar även om flera bedömare menar att det sällan har varit frågan om en renodlad isolationism. Istället har amerikanska makthavare ofta avstått från att ansluta sitt land till alliansbildningar.

Ulf Zander diskuterar under rubriken "USA efter valet. Väntar isolationism eller ett större engagemang från USA på världsscenen? Utvecklingen från 1776 med betoning på det senaste årtiondets amerikanska utrikespolitik - och vägen framåt i ett nytt längre perspektiv som kan ge relief åt NATO-frågan.” 

Datum: Tisdag 29 oktober
Tid: 18.00
Plats: Hus 6, aulan. Sal 06-315.